Co pić w Japonii? Nie tylko herbata

Jak wiadomo każdy kraj ma swoje zwyczaje i kulturę. Mają także swoje regionalne potrawy i napoje. To dobrze, ponieważ dzięki temu stają się charakterystyczne i można je wyróżnić z pośród innych równie ciekawych Państwa na świecie. W niektórych Państwach piją herbatę, w innych wino. Co kraj to obyczaj jak to mówią. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić, co w ogóle można pić w Japonii.

Najciekawsze napoje w Japonii

Bardzo dużo ludzi kojarzy Japonię z tego, że pije się tam bardzo dużą ilość herbatę. Uważają Japonię za Królestwo herbaty. Szczególnie pije się tam wersję zieloną. Wykonują do tego odpowiedni rytuał, który jest kultowany od wielu lat. Nie każdy wie, ale to Państwo słynie z wielu rodzajów zielonej herbaty. Są one produkowane tylko z jednej rośliny, którą jest camelia sinensis. To nic innego jak wiecznie zielone drzewo, z którego liści parzony jest właśnie ten napój. Japończycy ponadto są w stanie uzyskać około 20 rodzajów typów różnorodnych herbat. Chyba najbardziej popularną, a zarazem najbardziej znaną i łatwo dostępną jest oczywiście sencha. Jaki ma ona smak? Otóż uzyskany z niej napój jest jednocześnie trochę gorzki, a zarazem słodki. Jednak ma bardzo delikatny i orzeźwiający zapach. Japończycy uważają, że im liście rośliny są ciemniejsze, tym lepszej jakości jest herbata.

Inna, ale równie popularna jest także herbata bancha. Niestety jest ona uznawana za herbatę niższego gatunku. Wszystko dlatego, iż powstaje z niższych pędów. Jeśli chodzi o smak to jest mniej gorzak i ma znacznie łagodniejszy smak. Nie jest też dość orzeźwiająca. Ważne jest to, iż z tego naparu Japończycy są w stanie wyprodukować także herbatę genmaicha. Do tego naparu dodawany jest prażony ryż. To dzięki temu powstały napar uzyskuje słodki, lekko orzechowy aromat.
Warto zaznaczyć, iż chyba najważniejszą herbatą w Japonii pozostaje matcha. Jest to nic innego jak zielona herbata, która występuje w postaci zielonego proszku. Robi się ją tylko z rozdrobnionych liści i pije się ją tylko i wyłącznie podczas specjalnej ceremonii. Taka ceremonia to chanoyu Oznacza to w tłumaczeniu na polski „wrzątek na herbatę”. Ceremonia odbywa się w specjalnym pawilonie, który ma za zadanie zapewnić spokój i harmonię.

Każda osoba dostaje 3 łyżeczki herbaty matcha, która zalewana jest wodą. Jak już jest zalana, to trzeba ją roztrzepać specjalnym, specjalnie przygotowanym do tego, bambusowym przyrządem. Po tym jak gospodarz wymiesza herbatę, dopiero potem może ją rozlać przybyłym gościom.
Oczywiście nie tylko herbatę Japończyk pije. Bardzo popularnym napojem jest sake. Ale nie tylko. Japończycy lubią także wypić takie alkohole jak: wino, whisky oraz piwa. Jeśli chodzi o sake to jest to nic innego jak wino ryżowe. Jest to najpopularniejszy japoński alkohol, który został zrobiony z odtłuszczonego ryżu przygotowanego do fermentacji. Ponadto sake występuje w kilku wersjach: słabsze oraz mocniejsze. Ponadto wino to może być bezbarwne, bardziej zawiesiste, a także wytrawne oraz słodkie. Warto skosztować także japońską whisky. Popularne whisky pochodzi od Firm Nikka i Yamazaki oraz Suntory.
Jeśli chodzi o piwo to Japończycy wyróżniają rodzaje: Asahi, Kirin, Sapporo, Tiger oraz nowość czyli piwo podawane z mlekiem.

Podsumowując niniejszy artykuł warto zaznaczyć, iż co prawda istnieje stereotyp, że w Japonii pije się tylko i wyłącznie herbatę zieloną. Owszem pije się ten trunek, jednak jak ukazuje artykuł Japończycy piją także inne alkohole. Dlatego też jeśli ktoś uwielbia degustować alkohole to powinien zapoznać się z informacjami w Internecie co i gdzie można kupić i wypić. Bo wiadomo, że niektóre trunki mają na codzień, a niektóre tylko i wyłącznie na różnego rodzaju uroczystości. To ważne. Powinno się tak robić przed każdym wyjazdem za granice. Co kraj to inne reguły.